Den som har problem med acne och finnar är väl medveten om att det är en ökad produktion av talg i samband med bakterier på huden som leder till de obehagliga utslagen. Man kan ju alltid tvätta ansiktet några gånger om dagen, men det här kommer inte att hjälpa de hormonella förändringar som ligger till grund för den ökade talgproduktionen. Om man vill att ansiktet ska skyddas mot bakterier så måste man beakta hur de hamnar där i första hand.
Det har forskats en hel del i hur ofta vi rör vid våra ansikten. En vuxen människa kan lätt komma att röra sitt ansikte 18 gånger per timme och för barn är siffran ännu högre. Om du inte tror på detta så bör du testa siffran genom att anteckna under några timmars tid hur ofta du för dina händer till ansiktet. Du kan vara säker på att det är vid fler tillfällen än vad du lägger märke till!
Så vad ska man göra för att undvika att bakterier som man har på händerna hamnar i det känsliga ansiktet där de bidrar till oren hy och acne? Tja, man kan egentligen inte göra så mycket åt ett beteende som är så naturligt, men man kan alltid se över sin handhygien. Genom att alltid tvätta sina händer med tvål efter varje toalettbesök och genom att använda sig av produkter som gel med alkohol så kan man förbättra händernas renhet.
Det går också att diskutera med en hudterapeut hur man kan skydda huden i ansiktet med krämer som är antibakteriella och som ger ett skydd mot yttre påverkan.