Sommartid börjar sista söndagen i mars då man vrider fram klockan en timme kl. 02.00. Sommartiden upphör sista söndagen i oktober då vi vrider tillbaka klockan en timme till vintertid, som även är det som kallas för normaltid.

2018 – Natten mellan lördagen den 24 mars och söndagen den 25 mars

2019 – Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars

2020 – Natten mellan lördagen den 28 mars och söndagen den 29 mars

2021 – Natten mellan lördagen den 27 mars och söndagen den 28 mars

1996 införde Europeiska kommissionen en gemensam standard som skulle gälla alla länder i EU. Dessa regler säger att alla medlemsländer ska ställa om till sommartid och vintertid samtidigt, alltså då sista helgen i mars respektive sista helgen i oktober.

Fyra fakta om sommartid

Natten till söndag ställer man alltså fram klockan en timme, när vi går över till sommartid. Detta fenomen infördes för att spara ström. Dock har forskning visat att när man ändrar mellan vintertid- och sommartid så går ut över hälsan.

Det tar människokroppen ungefär fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka gör nämligen så att den följer solen men när klockan ställs fram följer solen inte med.

Idén med att skruva fram klockan var något man kom på redan 1784. Det var Benjamin Franklin som ville spara på stearinljusen. Sommartid i Skandinavien kom dock först 1916.

Det kanske låter lite att förlora en timmes nattsömn, men i Kanada så har det registrerats av trafikforskare att det 1992 skedde en ökning av trafikolyckor med 8% veckan efter man ändrat klockan.

Övergången till sommartid kostade år 2000 många investerare på de amerikanska börserna mängder av miljoner kr. Orsaken till detta berodde på sömnbrist och koncentrationsbesvär bland affärsmännen.